Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Acht mensen op dodenlijst Holleeder'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 13.57 uur

Willem Holleeder had plannen voor de liquidatie van acht mensen. Dat heeft zijn zus Astrid verklaard aan de politie, meldt NRC.

De krant heeft het proces verbaal ingezien waarin de zus van Holleeder haar verklaringen aflegt. Op de lijst staan onder meer Dino S., Danny. K, Harry S. en Dick V., allemaal mannen uit het criminele milieu en voormalige vrienden en partners van de Neus. Maar ook Peter R. de Vries zou op de nominatie staan om geliquideerd te worden, net als een andere zus van Holleeder, Sonja.

Willem Holleeder wordt door justitie gezien als de opdrachtgever van vijf liquidaties. Die op bankier Willem Endstra, kroegbaas Thomas van der Bijl en de criminelen John Mieremet, Cor van Hout (de zwager van Holleeder) en hasjhandelaar Kees Houtman. Opvallend is dat ook zij allemaal in een eerder stadium tot de vriendenkring van Holleeder gerekend werden.

In september zal de voortgang van het onderzoek weer worden besproken tijdens een openbare zitting. Holleeders advocaat Stijn Franken wilde niet reageren op de verklaring van Astrid Holleeder. Ook het Openbaar Ministerie geeft geen commentaar.