Start van hoofdcontent

Stad

nl

Burgemeester geeft kamperende milieuactivisten vier dagen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 19.00 uur

Zo'n driehonderd milieuactivisten worden komend weekend verwacht in het Westelijk Havengebied om te demonstreren tegen de steenkool-, benzine- en sojaindustrie in de stad. Burgemeester Van der Laan wil dat de activisten uiterlijk zondagmiddag vertrekken.

In aanloop naar de zogenoemde 'Climate Games' is een handvol actievoerders woensdag neergestreken op een braakliggend terrein in het havengebied. De actievoerders willen tot volgende week woensdag op het terrein blijven bivakkeren. Van der Laan dreigt het gebied te ontruimen als de actievoerders zondagmiddag niet weg zijn.

De activisten laten weten 'zeer verontwaardigd' te zijn over de dreigementen vanuit de gemeente. Op het kamp naast de olieterminal van BP zijn workshops, presentaties en trainingen gepland.

Reactie gemeente
Een woordvoerder van de burgemeester zegt dat de demonstranten de gemeente niet van tevoren op de hoogte hadden gebracht, terwijl dat wel gebruikelijk is. 'Wij vinden in Amsterdam dat je moet kunnen demonstreren, dus ze worden niet meteen ontruimd. Maar het kan niet eeuwig duren. Dus zondagmiddag, als de Climate Games afgelopen zijn, moeten ze weg zijn.'