Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie pakt bendelid beruchte Servische drugsorganisatie

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 16.23 uur

De politie heeft afgelopen nacht om 03.00 uur in West de 44-jarige Darko T. aangehouden. De man zou deel uitmaken van een criminele organisatie en wordt in verband gebracht met grootschalige cocaïnehandel.

De Servische justitie had voor zijn aanhouding een internationaal arrestatiebevel uitgegeven. De inlichtingendiensten vermoedden al enige tijd dat T. zich in Nederland schuilhield.

De voortvluchtige T. wordt gezien als bendelid van de beruchte drugsorganisatie van Darko Saric. Saric werd vorig jaar in een gecoördineerde actie van Servische, Argentijnse en Amerikaanse politie- en hulpdiensten aangehouden, nadat een partij cocaïne en Uruguay werd onderschept.

T. was in tussen 2008 en 2009 vermoedelijk betrokken bij de grootschalige handel in cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar West-Europa. Hij zou de aankoop hebben voorbereid van 2171 kilo cocaïne. Dat transport werd uiteindelijk onderschept en was de start van een operatie tegen de drugsbende.

T. bezit zowel de Montenegrijnse als de Nederlandse nationaliteit. Het Servische uitleveringsverzoek zal worden behandeld door de rechtbank in Amsterdam.