Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Nu ook cashen door je parkeerplek te verhuren'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 17.23 uur · Foto: AT5 WhatsApp (06 511 909 38)

De deeleconomie heeft er weer een lucratief takje bij. Naast je huis kun je nu ook je parkeerplek te gelde maken. Dat is althans het plan van de ondernemers van het nieuwe bedrijf Parkyourcar. De vraag is of dat plan waterdicht is.

De mensen van Parkyourcar springen handig in op de nieuwe ontwikkelingen in de wereld van het geld verdienen door te 'delen'.  Ze bedachten een soort Airbnb voor parkeerplekken. Iedereen met een privé-parkeerplek kan die aanmelden om daar geld mee te verdienen. Volgens het bedrijf kunnen mensen die hun parkeerplek niet gebruiken zo makkelijk geld verdienen. Bovendien hoeven de huurders minder te zoeken (goed voor het milieu) en minder te betalen voor een parkeerplek, want de adviesprijs ligt op 25 procent onder het tarief dat in de buurt geldt. 

SAIL

Een voorbeeld: Tijdens de komende editie van SAIL zullen verschillende ondernemers in Noord hun bedrijfsparkeerplekken weer doorverhuren. Volgens het bedrijf is een groot deel van Noord afgesloten maar mogen mensen die een parkeerplek huren bij bijvoorbeeld de NDSM-werf dan wél doorrijden, het afgesloten terrein op. Maar ook mensen met een oprit, een hofje of een garagebox kunnen zich aanmelden voor de site. Gewone parkeervergunningen staan op kenteken, die kunnen dus zeker niet gebruikt worden.

Parkyourcar verdient een commissie van 20 procent per verhuurde parkeerplek. Bij genoeg verhuurde plekken zou een deel van het geld weer naar 'de community', dus buurtprojecten, gaan.

Vraagtekens  

Maar er zijn wel wat vraagtekens te plaatsen bij het businessplan. Doorvragen leert dat de ondernemers in Noord hun parkeerplek huren van de gemeente. Mag je die dan eigenlijk wel onderverhuren? Bij Airbnb wordt daar juist heel streng op gecontroleerd en zijn er zelfs mensen uit hun huurhuis gezet. 'Goeie vraag', zegt ceo Frank Zwartkruis. 'Ik heb er wel vertrouwen in. Maar het is nog niet helemaal rond. We weten dat het een gevoelige kwestie is. Stadsdeel Noord staat wel open voor gesprekken daarover.' 

En als mensen al wel zo'n parkeerplek reserveren en de gemeente verbiedt de onderverhuur? Zwartkruis: 'Ja, dan moeten we iets bedenken in de sfeer van garanties. Dus dat je een tegoedbon krijgt om te parkeren voor het bedrag dat je hebt betaald. Maar ik hoop dat het zover niet komt.'