Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse festivals nemen maatregelen tegen hitte

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 16.56 uur

Festivalorganisatoren nemen creatieve maatregelen om hun bezoekers de komende dagen de hittegolf door te loodsen. Waterpistolen, zwembadjes, ventilatoren, zonnebrand, extra personeel en liters kraanwater worden ingezet om te zorgen dat dansen in de warmte dragelijk blijft.

Zo staat onder meer Pitch, dat vrijdag en zaterdag plaatsvindt op het Westergasfabriekterrein, onder druk van de temperatuur toe dat gasten flesjes meenemen om gratis water in bij te vullen. Ook bij dansfeest Verknipt op Sportpark Riekerhaven is gratis, extra gekoeld water beschikbaar en zijn kleine tubes zonnebrandcrème en waterpistolen toegestaan binnen de poorten. Ook zet de organisatie opblaasbare waterbadjes op het terrein om af en toe even in af te koelen. Bij de drie podia op het veld blazen grote ventilatoren de lucht koel.

Lees ook: Festival Pitch waarschuwt bezoekers voor extreme hitte

In de Arena worden zaterdagavond extra rustruimtes ingericht waar Sensation-bezoekers even kunnen bijkomen van al het dansen. Het aantal watertappunten wordt uitgebreid en er is extra personeel aanwezig bij de EHBO-posten. Over de kledingkleur valt niet te onderhandelen, die behoort al vijftien jaar wit te zijn tijdens het dancespektakel, maar de organisatie raadt mensen wel aan voor een niet al te strakke outfit te kiezen.

Veel festivalorganisatoren geven op hun website tips om de dag zo prettig mogelijk door te komen. Het rijkelijk gebruik van zonnebrandcrème en het bedekken van hoofd en nek worden aangeraden en ook wordt iedereen op het hart gedrukt niet te veel alcohol en juist wel veel water te drinken. Ook rust nemen en tijdig afkoelen zijn het devies. Onder meer Pitch en Sensation besteden tevens aandacht aan de gevaren van drugsgebruik in combinatie met warmte. Het gevaar van uitdroging ligt op de loer, maar bij te veel waterinname kan watervergiftiging ontstaan.