Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Bezuinigingen treffen instellingen keihard

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 juli 2015, 19.48 uur

Maandenlang voerden ze actie, maar gisterenavond bleek: tevergeefs. Ruim vijftig instellingen verliezen een deel van hun subsidie, sommigen zelfs alles. Het stadsbestuur bespaart op deze manier 25 miljoen euro. Maar veel gedupeerden begrijpen er niks van.

'De schok welft door het zwembad, vreselijk.' Francie Haex van het zwembad AGO voor zieken en gehandicapten. Het zwembad zal zonder de 325.000 euro subsidie die het nu nog krijgt moeten sluiten. Ook de Bond voor Vakantiekampen verliest een bedrag van 83 000 euro, geld dat ze gebruiken om kinderen een leuke besteding van hun vakantie te geven. De rest van de organisatie draait op vrijwilligers. Hans Peters van de Bond: 'Dat betekent dat duizenden kinderen vanaf volgend jaar problemen krijgen, het wordt dan 85 euro in plaats van 40 en dat kan niet iedereen.

De Fietsersbond verliest haar hele subsidiebedrag van 124 000 euro, voornamelijk gebruikt om het salaris van haar twee medewerkers te betalen. Gerrit Faber: 'Ik vind het een heel dom besluit. Onze adviezen leveren uiteindelijk meer geld op dan dat ze kosten.' Toch heeft de Fietsersbond nog goede hoop op een andere manier financiering te vinden, mogelijk bij de stadsregio. En ook bij het zwembad geven ze zich nog niet gewonnen: 'We gaan er echt alles aan doen dit unieke bad te laten voortbestaan.'

Jos van Zetten