Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wekelijks hoort politie over nieuw liquidatiedoelwit

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 juli 2015, 00.23 uur · Foto: Martin Damen

De politie krijgt meerdere keren per week te horen dat er iemand geliquideerd dreigt te worden.

Dat meldt EenVandaag. Het gaat om verschillende meldingen, zoals iemand die weet dat een ander op een dodenlijst staat of iemand die vreest zelf het doelwit te zijn. 'Als zij zeggen: ik weet niet waar het vandaan komt, ik doe nooit iets crimineels, dan respecteren we dat. Maar we zijn dan niet in staat om maatregelen te nemen', aldus hoofd operatiën Hanneke Ekelmans.

Lees ook: Politie wil doelwit liquidaties van straat kunnen halen

Politie en justitie willen dat het bezit van vuurwapens zwaarder wordt bestraft. 'Voorheen zag je dat er bij liquidaties een hitman ingeschakeld werd die daarna weer vertrokken was. Nu zie je dat bewoners van onze eigen stad relatief snel doorgroeien en dan gebruikmaken van de wapens die dan voorhanden zijn, en dat is een heel zorgelijke ontwikkeling.'

Vandaag maakte de politie bekend dat er in mei in België en Brabant zo'n zestig vuurwapens zijn gevonden, waaronder automatische wapens, revolvers, pistolen, geweren, geluiddempers en een pistoolmitrailleur met geluiddemper. De vondst werd gedaan nadat in onderzoeken naar de liquidatiegolf informatie hierover naar boven was gekomen.