Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Politie wil moeder gedumpte baby opsporen via gevonden DNA'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 juli 2015, 20.52 uur

De politie is inmiddels overgegaan tot DNA-onderzoek in de zaak van de baby die ruim acht maanden geleden gevonden werd in een vuilcontainer in Nieuw-West.

Op het pasgeboren meisje is DNA van de moeder gevonden. De sporen zijn naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gestuurd voor een verwantschapsonderzoek. 'Dat profiel zit helaas niet in onze systemen. Maar misschien komen familieleden van de moeder wel in de DNA-databank van het NFI voor. Zo'n onderzoek is ingewikkeld maar kan succesvol zijn', vertelt de onderzoeksleider van de politie, Peter van den Wijngaard, tegen Het Parool.

'Niet opnieuw'
Een dergelijk verwantschapsonderzoek wordt zelden door justitie ingezet en is ook pas sinds enkele jaren toegestaan. 'Ik geef toe dat we weinig andere mogelijkheden meer zien. We zoeken naar een speld in een hooiberg', vertelt Van den Wijngaard. Hij vervolgt: 'Het kan zijn dat de moeder opnieuw zwanger is. Dit drama mag zich niet opnieuw voordoen'.

Lees ook: Ruim 20.000 euro opgehaald voor gedumpte baby

Volgens de onderzoeksleider is het van groot belang dat de moeder alsnog gevonden wordt. Herhaling moet voorkomen worden: 'Hier gaat een groot drama achter schuil. Iemand moet hulp krijgen. Met de baby gaat het nu heel goed. Ze groeit veilig op in een pleeggezin. Maar ze heeft het recht om later te weten wat haar is overkomen en wie haar biologische ouders zijn. Daar vecht ik voor'.

Gehuil
Op 26 oktober werd het baby'tje gevonden in een ondergrondse vuilcontainer in de Fritz Conijnstraat in Nieuw-West. Een buurtbewoner hoorde gehuil uit de container komen en waarschuwde de hulpdiensten. Het meisje was op dat moment tien tot twintig dagen oud.