Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Dat feestje doen hun maar, ik blijf gewoon schoenen verkopen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 5 juli 2015, 22.09 uur

Al 50 jaar staat Theo met zijn schoenenkraam op de markt in Noord. Zijn klanten vinden hem fantastisch, geen enkele reden om te stoppen dus.

'De eerste dag had ik min tien gulden mee naar huis toe, dat was geen goede zaak. Ik zeg tegen m'n vrouw: "ik weet niet of dat wat gaat worden"', vertelt Theo. Maar het werd dus wél iets. In vijftig jaar markt heeft hij heel wat bijzondere dingen meegemaakt. 'Op een geven moment komt er een vrouw bij me en die zegt: "mag ik een paar zwarte herenschoenen maat 43?" Ja ik zeg dat mag, maar ze zegt "mag ik die over drie dagen terugbrengen?" Nou ik zeg waarom is dat? Ze zegt "M'n man ligt opgebaard, maar ik heb geen mooie schoenen voor hem en als hij straks de kist in gaat dan trek ik z'n schoenen weer uit en dan krijg ik mijn geld terug"'. 

Vijftig jaar overleven als marktkoopman, dan moet je wel een geheim hebben. 'Hij is heel gezellig met de mensen en hij heeft altijd een goed woordje voor ze', vertelt een marktbezoeker. 'Als mensen de markt bezocht hebben en Theo geen gedag gezegd hebben, dan zijn de mensen niet op de markt geweest', aldus een collega.

Voorlopig is Theo nog niet van plan te stoppen en daar kan zelfs een feestje geen verandering in brengen. 'Dat feestje doen hun maar. Ik blijf gewoon schoenen verkopen.'