Start van hoofdcontent

Stad

nl

Urker zoekt nabestaanden Amsterdams Joods echtpaar

6 juli 2015, 05.46 uur · Aangepast 6 juli 2015, 13.19 uur

De in Urk wonende Jelle Kapitein is op zoek naar de nabestaanden van een Joods echtpaar uit Amsterdam. Hij is namelijk in het bezit van een geheime boodschap, welke hij graag wil overhandigen aan de familie.

Dat meldt Omroep Flevoland. De geheime boodschap werd gevonden tijdens verbouwingswerkzaamheden in een huis in Bilthoven. Volgens de Urker is het een soort testament dat is geschreven door het Joodse echtpaar Levie Sajet en Ester Zilberstein uit Amsterdam. De twee zaten in 1942 ondergedoken in Bilthoven.

Het testament is een paneeldeur waarop met potlood een oproep staat geschreven. Er wordt gevraagd om na de oorlog op zoek te gaan naar de familieleden van het echtpaar. Daarnaast staat er een zegewens voor degene die de familie vindt. Er wordt afgesloten met een bede aan de Almachtige om medelijden te hebben met het Joodse volk. De panelen kwamen tijdens de restauratie tevoorschijn. 

Volgens Kapitein is er bijna geen informatie over het echtpaar te vinden. De Urker hoopt in contact te komen met de nabestaanden van het echtpaar om aan hen de boodschap te overhandigen.