Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan vijf jaar burgemeester: De hoogte- en dieptepunten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 7 juli 2015, 20.08 uur

Vandaag viert Eberhard van der Laan zijn eerste lustrum als burgemeester van Amsterdam. Sinds 7 juli 2010, toen hij zijn ambtsketting aanvaardde, is er alweer verschrikkelijk veel gebeurd.

In de tijdlijn die AT5-documentalist Edith Heffels in elkaar sleutelde, staat een aantal opvallende optredens van de burgemeester achter elkaar. Hoogtepunten zijn talrijk in de afgelopen vijf jaar. Zo was er Sail in 2010, het Nederlands elftal dat de WK-finale haalde en Amsterdam Oranje deed kleuren, nog meer Oranje bij de inhuldiging van Koning Willem Alexander, werd Ajax vier keer kampioen, waren er handelsmissies naar bijvoorbeeld China en kwam de Amerikaanse president Barack Obama op bezoek.

Maar er waren ook serieuze dieptepunten, zoals de zedenzaak, de schietpartij in de Staatsliedenbuurt en de moord op juwelier Fred Hund. De burgemeester kampte met het lastige dossier van de vluchtelingen die al jaren door de stad zwerven en moest voortdurend steggelen met de beleidsmakers in Den Haag. Iconisch is het fragment waarin van der Laan (met ooglap in verband met een operatie) in discussie gaat met een zaal vol boze Maagdenhuisbezetters. 

In deze tijdlijn kunt u terugkijken op een aan groot aantal memorabele momenten waar burgemeester van der Laan bij aanwezig was. 

Jos van Zetten