Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM weet niet waar van ontucht verdachte rabbijn Berlandt is

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 8 juli 2015, 10.17 uur

Het lijkt erop dat de omstreden rabbijn Eliezer Berlandt de benen heeft genomen nu hij weet dat hij wordt uitgeleverd aan Israël.

De 77-jarige rabbijn wordt verdacht van ontucht, hij zou in Israël meerdere vrouwen en een 15-jarig meisje hebben aangerand. Berlandt vluchtte het land uit en belandde na een aanhouding op Schiphol in Nederland, Israël vroeg vervolgens om zijn uitlevering. De Hoge Raad besloot vorige week dinsdag dat Nederland aan dat verzoek moet voldoen

Tot de uitspraak van de Hoge Raad zat Berlandt niet vast, maar moest hij zich wel wekelijks bij de politie melden. Dinsdag meldde de rabbijn zich echter niet. Het Openbaar Ministerie heeft daarom een arrestatiebevel uitgevaardigd, meldt de Volkskrant.

Lees ook: Rabbijn Berlandt: 'Alles is een leugen'

Latijns Amerika
Tot een paar weken geleden zat de sektarische rabbijn nog met zijn aanhangers in een Limburgs vakantiepark. Zijn volgelingen zeiden tegen de dochter van de eigenaar van het park dat hij is gevlucht naar Latijns Amerika. Als dat inderdaad zo is, is de rol van Nederland uitgespeeld en zal Israël een nieuw uitleveringsverzoek moeten doen. 

Berlandt verbleef ook enige tijd in Amsterdam, in een woning in Buitenveldert. Omdat zijn volgelingen niet allemaal in de woning pasten, bouwden zij een naastgelegen speeltuintje om tot kampeerterrein. Veel buurtbewoners hadden last van de groep.