Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer bedreigde agent na dood Mitch Henriquez: vier weken cel

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 juli 2015, 17.13 uur

De eerste van vier verdachten van opruiing en van bedreiging van agenten na de fatale arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez is vrijdag door de supersnelrechter veroordeeld tot vier weken celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

De man, A. (1983) uit Amsterdam, bedreigde wijkagent in de Haagse Schilderswijk Marius Blok op internet. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 750 euro.

Het leven van de agent is volgens de rechter ontwricht. Hij durft niet meer naar buiten en kan zijn werk niet meer doen. 'Dit is 'm dan, ik hoop dat hij mij een keer aanhoudt. Ik beloof jullie dat ik hem helemaal overhoop zal steken', had A. geschreven onder een foto van Blok op Facebook.

De foto van Blok gaat rond op internet met daarbij vermeld dat hij een van de agenten was bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez. Dat bleek helemaal niet te kloppen. 'Op het moment dat Mitch in het Zuiderpark werd aangehouden, was ik gewoon in mijn wijk, de Schilderswijk, aan het werk', liet Blok eerder weten.

Spijt
A., die werkt in een Turks restaurant, zei tegen de rechter dat hij al na een paar minuten spijt kreeg van zijn daad. Hij vond 'het heel erg voor Mitch', maar begreep dat het ernstig was wat hij had geschreven en deed zijn best de tekst weer te verwijderen. Hij verwijderde uiteindelijk zelfs zijn complete Facebookpagina.

A. en drie anderen stonden vrijdag voor de supersnelrechter in Den Haag voor opruiing en voor bedreiging van in totaal twee agenten. De aanklager verwijt ze dat ze een bijdrage hebben geleverd aan de grimmige sfeer die is ontstaan in Den Haag maar ook daarbuiten, na de dood van Henriquez. Behalve uit Amsterdam komen de verdachten uit Rotterdam, Leeuwarden en Terneuzen.