Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vader ziek van zorgen om dreigende uitzetting gezin

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 10 juli 2015, 20.23 uur

Zo'n vijftig Amsterdamse gezinnen lijken te moeten vertrekken uit Nederland. Hoewel de kinderen vaak geboren en getogen zijn in Amsterdam voldoen ze toch niet aan de eisen voor het zogeheten kinderpardon.

Zo ook de Turkse familie Ozturk, waarvan de vader in 1986 naar Nederland kwam. De familie Ozturk woont al jaren in Bos en Lommer. Vader Abdulkadir kwam in 1986 vanuit Turkije naar Nederland om als schoonmaker aan de slag te gaan. Maar hij vroeg nooit asiel aan, ook niet toen het gezin in 1995 naar Nederland kwam met onder meer de toen dertienjarige dochter Ilknur. Ook Ilknur woont nu dus al jaren hier en kreeg hier twee kinderen. 'Ze zijn hier opgegroeid en hier geworteld' vertelt ze. 'Datzelfde geldt voor mijn zusje Rabia, ook zij heeft eigenlijk niks met Turkije'.

Maar omdat vader Abdulkadir nooit een status heeft gekregen komen ook Ilknur en haar jongste zusje niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. De onzekerheid maakt de familie letterlijk ziek. Zo heeft de vader hartproblemen gekregen en ook de kinderen lijden onder de stress. 

Pardon
Er was in 1998 een pardonregeling waar ze prima aan voldeden, stelt Frank van Haren, al twintig jaar advocaat van de familie. 'Maar daar is blijkbaar iets missgegaan. Ook bij de meest recente pardonregeling voldoen ze aan de voorwaarden. Maar het is nou eenmaal zo dat Turkse vaders geen asiel aanvragen en de IND houdt vast aan de regel dat alleen kinderen van wie ouders asiel aan hebben gevraagd binnen het pardon vallen'.