Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Zee van zonnebloemen voor slachtoffers MH17

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 14 juli 2015, 19.50 uur

In heel het land wordt deze week stilgestaan bij de ramp met vlucht MH17, komende vrijdag precies een jaar geleden.

Ook in Museum Jan van der Togt in Amstelveen wordt de ramp herdacht. Vandaag werd een bijzondere tentoonstelling opgebouwd en daar waren bijna vijfduizend zonnebloemen voor nodig.  'Het vliegtuig stortte neer in een veld vol zonnebloemen', vertelt Jo-Ann Knop, organisator van de tentoonstelling. 'Dat veld is eigenlijk wat we hier willen laten zien.'

Bloemen
Het verhaal achter de tentoonstelling begon net na de ramp, toen een cameraman van actualiteitenprogramma Nieuwsuur, Joris Hentenaar, aankwam in het rampgebied. Hij kwam daar voor werk, maar al snel kreeg de reis een heel persoonlijke wending. 'Er bleek een vriend van hem aan boord van het vliegtuig te zitten', stelt Knop. 'Joris wilde graag iets meenemen voor zijn ouders'.

De cameraman plukte verschillende bloemen op de rampplek, waar kunstenaar Bas Meeuws in Nederland weer een kunstwerk van maakte. Van dit kunstwerk hangen inmiddels meer dan tweehonderd replica's van dit werk bij nabestaanden thuis. 'We hebben hier hele mooie reacties op gekregen', vertelt Knop. 

Herdenking
Morgen is er in het museum een besloten herdenking voor nabestaanden van de ramp met de MH17. De tentoonstelling is vanaf donderdag tien dagen lang gratis te bezoeken.