Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duo schuldig aan verdrinking Jaïro (5) maar krijgt geen straf

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 juli 2015, 16.41 uur

In de rechtszaak rond de dood van de vijfjarige Jaïro zijn Stefano B. en kinderleidster Jane zijn door de rechtbank schuldig bevonden aan dood door schuld. Ze krijgen van de rechtbank echter geen straf opgelegd.

De twee begeleidden op 22 juli 2013 een groep kinderen naar het surfstrandje aan de Bert Haanstrakade, Op het moment dat Jaïro verdronk maakte hij geen deel uit van de groep BSO-kinderen maar kende de kinderen wel. De kinderen mochten van hun leidster zonder zwembandjes pootjebaden in het IJmeer. De kinderen gingen verder het water in op een gevaarlijke plek waar een zwemverbod geldt.

Lees ook: Verdachte in zaak Jaïro: 'Mijn wereld staat op zijn kop'

'Wij zijn het met het OM eens deze zaak voor de rechter te brengen, omdat voor iedereen moet komen vast te staan wat er is gebeurd en welke lessen er te trekken zijn. Beide verdachten zijn verantwoordelijk voor de groep kinderen, ook al sloot de neef van het slachtoffertje zich later bij de groep aan', aldus de rechtbank. 

De rechtbank wees verder op de ingrijpende gevolgen van het drama voor de twee. 'Jane V. is haar beroep kwijtgeraakt en kan niet nogmaals een buitenschoolse opvang beginnen. Het voorval heeft diepe sporen getrokken in de familieverhoudingen. Ook weegt voor de rechtbank mee dat V. daarnaast in het reine zal moeten komen met het feit dat ze schuldig is aan de dood van Jaïro.

B. heeft door het overlijden van zijn neefje een posttraumatische stressstoornis opgelopen en heeft daarvoor behandeling gehad. De officier van justitie eiste twee weken geleden tegen allebei een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar.

Lees ook: Ontbreken zwembandjes Jaïro wekt verbazing