Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66: 'Meer werk maken van drugsvoorlichting'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 juli 2015, 18.18 uur · Foto: Anoniem

Het kabinet moet, nu het festivalseizoen is losgebarsten, meer werk maken van voorlichting over drugsgebruik.

Dat vinden D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Magda Berndsen. Vooral voorlichting aan buitenlandse toeristen schiet tekort, aldus het tweetal.

'Nederland doet het goed als festivalland. Drugsgebruik onder festivalbezoekers komt voor en daarom is het van belang om de gezondheidsrisico's voor iedereen zo beperkt mogelijk te houden. Goede voorlichting, vooral ook richting het groeiend aantal buitenlandse festivalbezoekers, is daarom van groot belang. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft hier nog een slag te maken', zegt Bergkamp.

Lees ook: D66-jongeren openen xtc-winkel

Buitenlandse toeristen
Buitenlandse toeristen zijn niet altijd even goed op de hoogte van de risico's van 'recreatief' drugsgebruik, zeggen de twee. 'Vanwege het vaak grote taboe in eigen land durven ze soms niet naar voorlichtingsstands te gaan en zijn ze zelfs terughoudend om een EHBO post te bezoeken als ze onwel worden. De voorlichting die er is richt zich met name op de Nederlandse festivalbezoekers. Dat is helaas niet voldoende.'

Smokkel
Ook de voorlichting over de gevolgen van het meesmokkelen van bijvoorbeeld een paar xtc-pillen moet beter. Vorig jaar konden festivalbezoekers kiezen: of direct een boete betalen of op een later moment voorkomen. Met de boete zit je echter ook meteen aan een strafblad. 'Ze werden niet voorgelicht over hun keuze. Dat moet dit jaar beter, zodat iedereen duidelijk de juridische gevolgen van hun keuze overziet', aldus Berndsen.