Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extreem gevaarlijke crimineel Ali Benhadi ontsnapt uit kliniek

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 27 juli 2015, 17.13 uur

De 23-jarige Ali Benhadi, veroordeeld voor een geweldsdelict, is dinsdagochtend ontsnapt uit de kliniek waarin hij zat. Volgens de politie is er een kans dat hij zich bevindt in de omgeving van de Baarsjes of Bos & Lommer.

Benhadi zat gedetineerd in Zwolle, maar verbleef tijdelijk in een instelling in Den Dolder. De politie heeft hem in verband met zijn onberekenbare karakter geplaatst op de Nationale Opsporingslijst. 

De ontsnapping van Benhadi is pas donderdag bekendgemaakt omdat er volgens de politie strenge regels verbonden zijn aan het aantasten van iemands privacy. 'Voordat we naar buiten mogen met zijn naam en foto moeten we eerst intern kijken wat we kunnen doen', verklaart Marjolein Koek de keus van de politie. 

Ali Benhadi is de broer van de veroordeelde Anouar B., veroordeeld voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. Zelf zit Ali een gevangenisstraf van drie jaar uit omdat hij in 2013 in Arnhem werd gepakt met een auto vol wapens. Vermoedelijk was hij onderweg om een zwaar misdrijf te plegen. 

Benhadi's advocaat Peter Plasman zegt dat zijn cliënt november van dit jaar vrij zou komen. 'Hij zat in Den Dolder voor een vrijwillige anti-agressietraining. Er is geen sprake van een psychische stoornis zoals in sommige media gesuggereerd wordt', aldus Plasman. 

De ontsnapte crimineel gebruikt medicijnen, maar heeft deze op dit moment niet tot zijn beschikking. 'Er dient ernstig rekening mee gehouden te worden dat dit van invloed is op de wijze waarop Ali Benhadi reageert op zijn omgeving. De mogelijkheid bestaat dat hij snel (vuurwapen)geweld gebruikt', zegt de politie.

Voordat Benhadi achter slot en grendel verdween verbleef hij in West. De politie sluit niet uit dat hij zich ergens anders ophoudt in Nederland.