Start van hoofdcontent

Stad

nl

Noorderlingen willen monument bij Overhoeks voor galgenveld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 19 juli 2015, 13.26 uur · Foto: artbible.info

Rond de 1.000 wetsovertreders werden er tussen 1360 tot 1795 tentoongesteld nadat ze op de Dam of Nieuwmarkt ter dood gebracht waren: het galgenveldje in Noord. Als het aan de redactie van tijdschrift Ons Amsterdam ligt komt er een monument voor de veroordeelden.

Het galgenveld lag ergens op het huidige Overhoeks tussen filmmuseum Eye en de A'Dam Toren en niet ver van de plek waar hipsters op slippers nu jeu de boules-ballen werpen. De lichamen werden tentoongesteld tot zo door lucht en vogels verteerd waren en dienden zo als waarschuwing voor potentiële wetsovertreders. 

Ook was het galgenveld een extra straf: het ontzeggen van een begrafenis was zeer onterend. Eén van de bekendste veroordeelden die op het galgenveld tentoongesteld werden, was de 18-jarige Elsje Christiaens, een Deense dienstbode die na een ruzie haar huisbazin met een bijl vermoordde. De levenloze Elsje werd getekend door Rembrandt.

Monument
Onterecht raakte het galgenveld in Noord in vergetelheid, volgens de redactie van Ons Amsterdam. Omdat veel veroordeelden door nood tot hun daad kwamen of veroordeeld werden voor zaken die tegenwoordig niet meer strafbaar zijn als opstandigheid of homoseksualiteit, wil het tijdschrift een gedenkteken oprichten. 

Mensen die ook voorstander van zo'n monument zijn, werden gevraagd om een e-mail te sturen, maar inmiddels is Ons Amsterdam 'op deskundig advies van geroutineerdere actievoerders' overgegaan op een online petitie. Deze is inmiddels iets meer dan 300 keer ondertekend.