Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kinkerstraat straks eenrichtingsverkeer: 'Het is hier toch geen fietsdorp?'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 22 juli 2015, 23.05 uur

Volgens het stadsbestuur moet de Kinkerstraat in de toekomst 'de groene as van West' worden. De drukke straat wordt omgetoverd tot een eenrichtingsweg met méér ruimte voor fietsers en voetgangers.

Een prima plan, ten minste, als je nooit met de auto door de Kinkerstraat hoeft. Maar veel ondernemers in de straat, die van bevoorrading afhankelijk zijn, zien het plan niet zitten. Ze vrezen opstoppingen en een hoop tijdverlies.

Het gaat om het stuk straat tussen Nassaukade en Bilderdijkstraat, wat begin volgend jaar op de schop gaat. 'Er verdwijnen onder meer een hoop parkeerplaatsen', stelt een ondernemer. 'De bereikbaarheid wordt gewoon minder', vult een collega aan. 'Twintig jaar geleden hebben ze iets soortgelijks gedaan in een ander deel van de Kinkerstraat, dat had toen een heel sterk negatief effect'.

Ook leveranciers zien de plannen niet zitten. 'Kappen met die ongein', stelt de bestuurder van een bestelbus. 'Overal eenrichtingsverkeer... Het is een stad, geen fietsdorp!' 'Ze maken steeds meer dicht', vertelt een andere leverancier. 'En daardoor moeten we steeds verder omrijden'.

Terrasje
Ondernemers met terraswensen zijn, wellicht als enige, wél in hun nopjes met de plannen. 'Het moet meer een loopstraat worden, een stuk veiliger voor voetgangers', zegt een restaurantuitbater. 'Als de stoep naar voren gaat kunnen we een beetje terras voeren', vult een collega aan.