Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammers de cel in voor beschieten van agenten met kalasjnikov

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 23 juli 2015, 18.46 uur

Twee Amsterdammers moeten van de rechtbank in Utrecht elf en dertien jaar de cel in, omdat zij in mei vorig jaar politieagenten hebben beschoten met een kalasjnikov en een machinegeweer. Dat gebeurde nadat zij een Utrechtse familie in hun huis hadden overvallen.

De mannen drongen met twee anderen het huis binnen en hielden daar de vader, moeder, vier kinderen en een oma onder schot. Ze mishandelden de ouders. De mannen probeerden te vluchten toen de politie arriveerde. Buiten kwam het tot een schotenwisseling. Volgens de rechter zijn de Amsterdammers schuldig aan poging tot gekwalificeerde doodslag. Dat is een zeer ernstig misdrijf dat net geen moord is.

De rechter neemt de mannen zeer kwalijk dat zij erg berekenend te werk zijn gegaan. Daarvoor verdienen ze extra straf. De overval en de schietpartij waren bijzonder traumatisch en hebben diepe indruk gemaakt op alle betrokkenen, aldus de rechtbank.

De 23-jarige man die veroordeeld is tot dertien jaar cel zat al eerder voor ernstige zaken in de gevangenis en onderging behandelingen. Desondanks besloot hij weloverwogen om aan de overval in Utrecht mee te doen, zegt de rechter. De andere man (24) had geen zwaar strafblad. Hem wordt aangerekend dat hij niets wilde zeggen over de overval in Utrecht.