Start van hoofdcontent

Stad

nl

Magere score voor Amsterdamse visboeren in AD Haringtest

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 25 juli 2015, 00.13 uur · Foto: Peter de Neef

Amsterdamse visboeren kunnen zich niet op de borst slaan als zaterdagochtend de AD Haringtest 2015 verschijnt. De zaken moeten het doen met een 6,5 of lager.

Dat blijkt uit de inmiddels gelekte test, die in de loop van de dag simpelweg te vinden was op de website van het AD, door in de link naar de test van vorig jaar, het jaartal 2014 te veranderen in 2015. De Zeevang in Zuid krijgt van de jury een 6,5 voor de gehele presentatie en een 7,5 voor de kwaliteit van de haring. Daarmee komt de zaak voor Amsterdam het best uit de test.

Wel wijzen de juryleden erop dat de ondernemer flinke winst maakt: 'Aan de klant 2,90 euro (!) per haring vragen en dan niet met een emmer, maar met 5-kilozakken werken. Wat een marge!', is te lezen. Een stuk beroerder komt Spankeren Visspecialiteiten in Noord eraf. De zaak moet het doen met twee keer een 3,5.

De Jury: ''Lekker,' zegt een voorbijgangster. 'En ik kom uit IJmuiden en heb verstand van haring'. En dat is precies waarom ondernemers deze rotzooi kunnen blijven verkopen'. De gehele haringtest staat zaterdag op de website van het AD