Start van hoofdcontent

Stad

nl

Code rood ingetrokken, tramverkeer nog altijd ernstig ontregeld

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 26 juli 2015, 00.03 uur

Via dit liveblog houdt AT5 je op de hoogte van de storm die vanmiddag door de stad raast. Omgevallen bomen zorgen voor veel schade en overlast en het GVB en de NS rijden niet meer,

22.00
Het tramverkeer ondervind nog op vijftien punten hinder van de stormschade. De schade is groot waardoor de dienstregeling nog lange tijd ontregeld zal zijn, aldus het GVB. Bovenleidingen zijn beschadigd door omgewaaide bomen en soms liggen er takken op de tramrails. Het valt nog niet te zeggen wanneer het tramverkeer volledig kan worden hervat.

20.15
Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat het nog wel even gaat duren voordat alle omgewaaide bomen zijn opgeruimd. 'We zijn inmiddels met de minder urgente gevallen bezig. Als er nog een boom in de straat ligt, we komen deze zo snel mogelijk opruimen.'

20.00 
Het KNMI heeft de waarschuwing vanwege de storm aangepast, de code rood die alleen nog gold voor Noord-Holland is ingetrokken. Ook het advies van Rijkswaterstaat om vanwege de storm niet de weg op te gaan, is afgezwakt.

19.15 
De A4 naar Den Haag is aan het einde van de middag weer opengesteld voor het verkeer. Het treinverkeer van en naar Amsterdam kampt nog wel met grote vertragingen.

19.00
Het KNMI meldt dat de storm in de loop van de avond zal afnemen. Voor Noord-Holland geldt is nog wel code rood van kracht. Het advies om niet de weg op te gaan geldt nog altijd, aldus Rijkswaterstaat.

18.00 
Meerdere woningen van een flatgebouw in Buitenveldert zijn beschadigd door een omgewaaide boom. Er is niemand gewond geraakt.
abc5media_image_18

17.00
Op de Brouwersgracht is een boom op een geparkeerde auto terechtgekomen, voor zover bekend zat er niemand in de auto. Een omwonende legde het vast:
abc5media_video_0

Deze fietser heeft veel geluk, de boom valt vlak naast hem neer:

abc5media_video_1

16.10 
Nederland heeft zaterdagmiddag officieel te maken met de zwaarste zomerstorm ooit. Volgens de meteorologen van weeronline.nl waaide het een uur lang windkracht 10 in IJmuiden. Nooit eerder sinds de metingen in 1901 begonnen, kwam het in juli tot zware storm.

Dat het een uur lang zo hard waait is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm. Maar een keer eerder kwam het in de zomer tot zware storm. Daarvoor moeten we terug naar 12 augustus 1914, aldus een woordvoerder.

De zwaarste windstoot tot nu toe, 121 kilometer per uur, was ook in IJmuiden. Zaterdagochtend kwam het al op diverse plaatsen aan de kust tot storm. Windkracht 9 werd in de ochtend als eerste gemeten in Hoek van Holland.

16.00
Twee mensen zijn op het Zoutkeetsplein in het centrum lichtgewond geraakt door een omgevallen boom, zij zijn ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. De boom viel ook op een auto, maar de bestuurder van die auto raakte niet gewond en kon zelf uit de auto stappen.

Boom omgewaaid Zoutkeetsplein, volgens P2000 met letsel #zomerstorm pic.twitter.com/MNdQSU7rzc

— Radio Avontuur (@Radioavontuur) 25 juli 2015

15.45
Rijkswaterstaat geeft voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Eerder raadde de dienst af om van Amsterdam naar Den Haag te rijden vanwege de storm. 'Dat advies maken we nu iets breder: stel de reis uit totdat de hevige storm voorbij is en de wegen weer begaanbaar zijn gemaakt', aldus een woordvoerster.

Talloze wegen en snelwegen zijn (deels) onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen. 'We krijgen nu zelfs meldingen binnen over afgewaaide daken van vrachtwagens. Dus adviseren wij mensen dringend om niet de weg op te gaan en de reis uit stellen.'

15.35
Omgevallen bomen zorgen niet alleen voor overlast, op de Leliegracht wordt een boom gebruikt als brug.

Boom omgewaaid op Leliegracht; mensen lopen er zelfs overheen... @at5 #gespot pic.twitter.com/vWY1efnIwx

— J.M. (@jmh_86) July 25, 2015

15.30
De brandweer is druk met tientallen meldingen van stormschade. Alle auto's zijn onderweg, de brandweer roept op om alleen te bellen als er acuut gevaar is voor mens of dier.

Er zijn volgens een woordvoerder van de brandweer geen gewonden gevallen.

Brandweer erg druk met tientallen meldingen stormschade. Bel alleen 112 bij acuut gevaar voor mens of dier http://t.co/iOB7AKMTdO

— Brandweer AA (@BrandweerAA) July 25, 2015

15.24
Er rijden geen treinen meer van of naar het Centraal Station.

Van/naar Amsterdam CS: er rijden geen treinen door weersomstandigheden. http://t.co/axyyfHaEPO #Asd

— NS online (@NS_online) July 25, 2015

15.20
Toeristen maken massaal foto's van omgevallen bomen:

Stormtoerisme. Weer 's wat anders. pic.twitter.com/ZIHsRXcHsf

— Marieke Kessel (@mkssl) July 25, 2015

15.00 
Het GVB heeft het tramverkeer inmiddels stilgelegd.

14.55
Het Kwaku-festival is alsnog afgelast. 'Veel dranghekken en vlaggenmasten omgevallen.'

14.10
Inmiddels stromen de meldingen van stormschade door gevallen bomen binnen. Onder meer op het Osdorpplein, de Sarphatistraat en de Churchilllaan gingen bomen om, soms zelfs op of net naast auto's. Er is voor zover bekend nog niemand gewond geraakt.

'Gelukkig is m'n auto sterk genoeg', aldus man die hierin zat. 'Of is.. was..' #stormpje pic.twitter.com/X8iUwEk8LA

— Marieke Kessel (@mkssl) July 25, 2015

13.45
De eerste meldingen van omgevallen bomen komen binnen. In en rond Amsterdam is de brandweer op zo'n vijf stormschade-meldingen afgegaan. 

Die ligt! #storm #amsterdam #boom pic.twitter.com/CyJaK2bN0E

— Thijs Post (@thijspost) July 25, 2015

13.05 
De organisatie van de Buurtcamping laat zich niet afschrikken door het slechte weer.

Code Rood, dus voorbereiding treffen voor de storm. Programma Buurtcamping #Sloterpark gaat wel door, in #Honingraat. pic.twitter.com/CK4gCwh7b4

— De Buurtcamping (@debuurtcamping) July 25, 2015

Lees ook: Buurtkampeerders niet bang voor het slechte weer

13.00
Sommige festivals, waaronder Welcome Tot The Future en Amsterdam Live On Stage, zijn door het slechte weer afgelast.

Het Kwaku-festival in het Nelson Mandela-park gaat wel door. 'Bezoekers zijn gewoon welkom, ze kunnen bij de tenten naar binnen. We verwachten niet dat het heel druk wordt en dat bezoekers in de plensbuien buiten gaan staan.'

12.55
Het KNMI heeft vanochtend rond 10.00 uur code rood afgegeven wegens extreem weer. Verwacht wordt dat de ergste buien tussen 14.00 en 17.00 uur losbarsten.