Buurtbewoners: 'Javastraat is eindelijk weer gezellige buurt aan het worden'

Geen louche belwinkels, leegstaande panden en verslaafden meer, maar een heuse boulevard door de Indische Buurt. Weinig straten hebben zo'n succesvolle ommekeer gemaakt als de Javastraat. De straat wordt steeds gewilder bij ondernemers en klanten.

Vijftien jaar geleden klaagde de buurt over de vele alcoholisten en junks op straat. Ook de vele belwinkels en leegstaande panden waren een reden voor de gemeente om een onderzoek naar de zaken in te stellen, met succes. 'Ik ben hier geboren en getogen en ik vind het weer een heel leuke straat aan het worden', vertelt café-eigenaar Gijs de Rooy. 'Het is een beetje een dode straat geweest, maar nu komt er wel weer leven in de brouwerij.'

Toch is de straat voor sommige omwonenden té trendy aan het worden. 'Er komen steeds meer "yuppen-tenten" bij. Ik vind dat de balans wel een beetje zoek is aan het raken', aldus een buurtbewoner. 'Vroeger hadden we 48 koffiehuizen, toen weer 48 belwinkels en nu zie ik alleen maar horeca opduiken', reageert een ander. 'We leven in een andere tijd, dus je moet wel met je tijd meegaan', relativeert een andere voorbijganger.