Start van hoofdcontent

Stad

nl

Piloten: 'Binnenkort een botsing met drone'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 juli 2015, 10.12 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Piloten van passagiersvliegtuigen vrezen dat er op korte termijn botsingen met drones gaan plaatsvinden.

Nu bedrijven en particulieren steeds vaker drones gebruiken is het een kwestie van tijd voor het misgaat, waarschuwen piloten, luchtverkeersleiders en andere betrokkenen dinsdag bij het luchtverkeer in het Financieele Dagblad.

'De ongeschoolde drone-bestuurders realiseren zich niet dat ze een verkeersvliegtuig kunnen tegenkomen als ze op tien kilometer afstand van Schiphol hun drone een paar honderd meter de lucht in laten', zegt een co-piloot en bestuurslid vliegtechnische zaken bij KLM tegen de krant.

Deze maand vond er op Schiphol nog een incident met een drone plaats, een 22-jarige Bulgaarse vrachtwagenchauffeur liet zijn drone per ongeluk landen op de landingsbaan. De politie gaf de man een boete van vijfhonderd euro en nam de drone in beslag. 

Bijna-botsingen
Vorige week botste een passagierstoestel van Lufthansa in Polen al bijna met een onbemande drone. Vrijdag kwam de Britse luchtvaartautoriteit met een vergelijkbaar voorval bij Heathrow op 15 maart. Daar scheerde een drone op vijftien meter langs een landend vliegtuig met 150 inzittenden.