Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asscher werd afgeraden over IS-onderzoek te praten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 juli 2015, 13.45 uur

Onderzoeksbureau Motivaction vindt het 'onbegrijpelijk' dat Asscher in een interview praatte over het onderzoek waaruit bleek dat 90 procent van de Turks-Nederlandse jongeren sympathiseren met IS.

Dat meldt Argos Medialogica. Motivaction vond dat het eigen onderzoek duiding nodig had "die men niet kon geven". Daarom werd publiciteit over het onderzoek sterk afgeraden. 'Wij waren tegen publicatie en dat hebben we ook duidelijk gemaakt.' Minister Asscher gaf echter wel een interview aan Nu.nl en noemde de uitkomsten van het onderzoek "verontrustend".

Veel moslimjongeren waren woedend over het onderzoek en de uitspraken van Asscher. Die liet vervolgens een ander onderzoek uitvoeren, waaruit bleek dat het onderzoek van Motivaction niet valide is. Een groot aantal wetenschappers zet vraagtekens bij de methodiek, vraagstelling en representativiteit.

Argos Medialogica is vanavond te zien om 21.15 uur op NPO2. Asscher wilde zelf niet reageren. 'Minister Asscher werkt niet mee aan reconstructies', liet zijn woordvoerder aan het televisieprogramma weten.