Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kalasjnikov-foto leidt tot politie-inval in Centrum

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 30 juli 2015, 19.43 uur

Een foto van een kalasjnikov op Facebook. Dat is één van de redenen geweest voor een politie-inval met een arrestatieteam in een woning in de Raamdwarsstraat op 21 juli.

De bewoner van het pand, Ryan Lannabi, had verder de aandacht getrokken door enkele foto's van zichzelf in een politieshirt op Facebook te zetten. Maar het arrestatieteam dat zijn woning binnenviel vond geen vuurwapens en slechts een 'Bart Smit politiepetje'.

Airbrush
'Ik had de foto van een andere site gehaald. Ik heb hem gebruikt om een airbrush-tekening om m'n motor te maken', legt Ryan uit. 'That's it. En de foto's in uniform? 'Een vriendin van me werkt bij de politie, ik heb een keer haar shirt aangehad. Maar die kleding heb ik hier nooit in huis gehad'. Maar volgens de politie was er meer aanleiding voor de inval. Een eerder opstootje, waarbij gedreigd zou zijn met een wapen, deed ook de alarmbellen rinkelen. 'Een startpistool, voor een marathon' verklaart Ryan.

Advocaat
Daags na de arrestatie werden Ryan en zijn broer weer vrijgelaten. Maar ze willen het er niet bij laten zitten. 'Als je hoort dat het vermoeden bestond dat er wapens en uniformen in huis waren dan denk je; 'nou, ik begrijp dit'', stelt advocaat Oscar Hammerstein. 'Maar als je dan even doorvraagt en het blijkt om twee plaatjes van het internet te gaan. Tsja, als ze bij iedereen gaan binnenvallen die zoiets doet, dan kunnen ze hun dag wel vullen'.

'Ik vind kalasjnikovs gewoon mooi om te zien', stelt Ryan tot besluit. 'Een van m'n honden heet ook zo, het zijn gewoon mooie dingen. Maar dat maakt me toch geen terrorist? Ik vind het belachelijk en ondertussen blijven de echte terroristen rondlopen'.

Lopend onderzoek
De politie kan geen verdere uitspraken doen over de zaak, omdat het een nog lopend onderzoek betreft. Wel laat een woordvoerder weten dat er 'genoeg reden was om over te gaan tot de inval'.