Start van hoofdcontent

Stad

nl

Koningslied kostte ruim half miljoen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 juli 2015, 12.31 uur

Het omstreden Koningslied dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander is veel duurder dan gedacht. Er is 400.000 euro uitgegeven voor de productie van het liedje. Daarbovenop komt de 150.000 euro die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zelf bijdroeg.

Een woordvoerster van de NPO bevestigde vrijdag een bericht in De Telegraaf, die de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ingezien.

Lees ook: John Ewbank's Koningslied genomineerd voor prijs

De 400.000 euro werd volgens de NPO onder meer uitgegeven aan de huur van de studio, het maken van de videoclip, een app, het opzetten van de liveverbinding, de aankleding en andere activiteiten voor het optreden in en om Ahoy in Rotterdam destijds. Het comité betaalde deze kosten.

Bekijk ook: De stelling van Amsterdam 'Het Koningslied verdient een kans'

De 51 artiesten die aan het liedje meewerkten kregen in ieder geval geen geld, omdat zij het deden voor het goede doel Oranjefonds. Componist John Ewbank liet tegenover De Telegraaf weten dat hij niet wist waar al het geld aan is besteed. 'Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruikt van de studio.'