Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kort geding om verbod op nekklem

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 juli 2015, 13.26 uur

De politie moet onmiddellijk stoppen met het gebruik van de nekklem om arrestanten onder controle te brengen. Dat is de inzet van een kort geding in Den Haag op woensdag 9 september.

Het kort geding tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie is aangespannen door activist Frank van der Linde. Hij zegt dat agenten de omstreden wurggreep ook tegen hem hebben gebruikt.

Lees ook: Advocaat: 'Ook in Amsterdam man dood door nekklem politie'

De nekklem werd onlangs de Arubaan Mitch Henriquez fataal tijdens zijn arrestatie in Den Haag. Ook Wensly Udenhout is in 2013 mogelijk overleden na een nekklem. Naar het gebruik van de wurggreep loopt een onderzoek door de inspectie. Dit onderzoek wordt waarschijnlijk in 2016 afgerond. Tot die tijd is de nekklem niet verboden liet het ministerie begin juli al weten.

Lees ook: Zorgen bij Amsterdamse agenten om mogelijk afschaffen nekklem

Advocaat Willem Jebbink noemt het 'onbegrijpelijk dat het ministerie zo luchtig het onderzoek afwacht. Een nekklem is precies de techniek die moet worden toegepast als je iemand wilt wurgen. De dood van Mitch Henriquez toont aan hoe enorm gevaarlijk dit middel is. De politie heeft meer dan genoeg andere geweldmiddelen om arrestanten naar een bureau over te brengen. Handboeien, wapenstok, pepperspray, noem maar op.'

Lees ook: Omstreden nekklem voorlopig nog niet in de ban