Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Contact is heel belangrijk voor een zakkenroller'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 juli 2015, 19.34 uur

De jaarlijkse Canal Parade vormt het hoogtepunt van de Gay Pride. Maar naast een grote groep feestende mensen, trekt de botenparade ook ieder jaar weer veel zakkenrollers aan.

Oud-rechercheur Kees van Oort werkte lange tijd voor het zakkenrollersteam van de politie. Hij laat zien hoe kinderlijk eenvoudig je je telefoon kwijt kan raken aan een 'toerist' die om hulp vraagt. 'Maar contact is ook heel belangrijk voor een zakkenroller', stelt Van Oort. 'Zo iemand komt bijvoorbeeld enthousiast naast je staan met een arm om je heen. En ondertussen hebben ze hun hand in je kontzak en stelen ze je portemonnee'.

'Het zijn vooral Oost-Europeanen momenteel', vervolgt Van Oort. 'En ze komen écht niet naar Amsterdam voor de cultuur. Ze zijn gefocust op tassen die op de grond staan of je telefoon'.

Commandocentrum
Agenten op straat krijgen hulp van een flink aantal extra ogen in de centrale meldkamer van de politie. 'Wat we hier doen is preventief meekijken', legt Bas Scholts van de meldkamer uit. 'Als het bijvoorbeeld bloedheet is en iemand loopt met een jas over z'n arm, dan kun je aanvoelen dat er iets niet in de haak is'.

Lees ook: Zakkenrollers Canal Parade meteen opgespoord met app 

Twee jaar geleden werden er 44 zakkenrollers gepakt. Vorig jaar zakte dit aantal naar 19. 'Natuurlijk hopen we het dit jaar weer beter te doen', stelt Scholts. 'Je wil altijd, net als op school, het beste cijfer halen. Als we dit jaar weer naar honderd zouden stijgen hebben we misschien iets niet goed gedaan. Maar we weten nu wat er vorig jaar mis is gegaan, daar spelen we op in. En als dan de wedstrijd begint, proberen we die te winnen'.