Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoofdcommissaris Aalbersberg prijst rechercheteams Staatsliedenbuurt

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 augustus 2015, 01.18 uur

Politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg heeft gisteren twee rechercheteams die de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt onderzochten een speciale onderscheiding gegeven.

De liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 30 december 2012 markeren het symbolische begin van een reeks zeer gewelddadige afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Op die bewuste zaterdagavond kwamen de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd el Yazidi om het leven en werden motoragenten beschoten.

Lees ook: Wie is wie in het megaproces rondom de liquidaties in de Staatsliedenbuurt? 

De politie wist na onderzoek twee verdachten op te pakken, de rechter veroordeelde beide mannen tot een levenslange gevangenisstraf. Een derde verdachte kreeg twintig jaar celstraf in Marokko. Aalbersberg roemde de inzet, teamgeest en betrokkenheid van de politieteams. 'Het zijn mensen die zich vol overgave hebben vastgebeten in onderzoeken. Een prestatie van formaat.'

De rechercheurs kregen de Team Award, een wisseltrofee voor goed politiewerk. 'Het komt zelden voor dat de rechter in zijn vonnis een compliment maakt voor het politiedossier en de kwaliteit van het recherchewerk, hier was dat het geval', aldus Aalbersberg.