Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam maakt zich op voor twintigste Canal Parade

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 augustus 2015, 15.35 uur · Foto: taxi1108

De Amsterdamse grachten vormen vanmiddag weer het decor van de jaarlijkse bontgekleurde botenparade. Onder de tachtig deelnemende vaartuigen zijn dit jaar voor het eerst een Vluchtelingenboot, waar een deel van de opvarenden gemaskerd gaat, een Zwerfjongerenboot en een Koninkrijksboot.

De Canal Parade is altijd het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride, die vorige week vrijdag begon en nog tot en met zondag duurt. Op de kades kijken naar verwachting honderdduizenden mensen naar de veelal schaars uitgedoste opvarenden.

Lees ook: GayPride: 'Juridisch zijn we allemaal gelijk, nu nog sociale acceptatie!'

'Deel de liefde, houd van de verschillen' is dit jaar het thema van het evenement waar lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT) vieren dat ze mogen zijn wie ze zijn en mogen houden van wie ze willen. Dat dat nog niet overal vanzelfsprekend is, bleek donderdag weer toen een ultraorthodoxe jood tijdens de Gay Pride in Jeruzalem diverse mensen neerstak.

De eerste boot vaart vanaf het Westerdok om 14.00 uur de Prinsengracht op en de twintigste editie van de parade eindigt rond de klok van 18.00 uur bij het Oosterdok.

De Canal Parade is ook dit jaar weer live te volgen op AT5. De botenparade is vanaf 13.45 uur te zien op AT5 en AT5.nl/live