Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boten Canal Parade varen door Prinsengracht

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 augustus 2015, 19.10 uur

De twintigste editie van de Canal Parade ging vanmiddag vol enthousiasme van start. Tachtig boten met bontgekleurde, veelal schaarsgeklede en dansende opvarenden trokken door de stad. Langs de zes kilometer lange route stonden bezoekers die zich uitbundig en vooral roze uitdosten. Zo'n drie uur na de start waren alle boten de jury op de Prinsengracht gepasseerd.

De parade ging op een hele zonnige zaterdag van start vanaf het Westerdok. Boten voeren door de Prinsengracht en gingen daarna linksaf de Amstel op. Vanaf daar ging de stoet langs het stadhuis om te eindigen op het Oosterdok.

Voorop in de parade voer de boot van de Stichting Amsterdam Gay Pride, met daarop de 'ambassadeurs' onder wie zangeres Emmaly Brown. Zij zong het Gay Pride-lied This is Us. Op deze boot voer ook zangeres Willeke Alberti mee, zij is een 'vriendin' van de stichting. De boot werd gevolgd door die van de gemeente Amsterdam.

De politie twitterde halverwege de middag dat er rondom de Magere Brug sprake was van topdrukte. Er werd zelfs geadviseerd om bij de Oudeschans te gaan staan, omdat daar nog wel een paar plekjes waren.

Het thema was dit jaar 'Share', onder het motto 'deel de liefde, houd van de verschillen'. De botenparade, het jaarlijkse hoogtepunt van de Gay Pride, trok ook deze editie weer honderdduizenden toeschouwers.