Start van hoofdcontent

Stad

nl

Docent UvA start petitie tegen shared space achter CS

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 2 augustus 2015, 15.40 uur

Achter het centraal station moeten voetgangers en fietsers de ruimste straks gaan delen. Maar op dit drukke deel zou dat nog wel eens voor problemen kunnen zorgen. Daarom heeft docent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), Reinder Rustema, een petitie gestart tegen het plan.

Achter het centraal station is het normaal gesproken al een drukte van belang. Voetgangers komen het station uit en gaan richting de pontjes. Fietsers doorkruisen deze stroom mensen. In dit gebied wordt het fietspad straks onderbroken door gedeelde ruimte, een ruimte waar voetgangers lopen maar waar je als fietser ook kan fietsen.

Volgens velen gaat dit voor een chaos zorgen. Daarom pleit Rustema voor een groene golf 'die fietsers tussen Kamer van Koophandel en Muziekgebouw in snelle peletons opdeelt waar voetgangers op veel plekken tussendoor kunnen lopen op traditionele oversteekplaatsen met een terugtellertje.' Zo staat te lezen in de petitie. Volgens Rustema zouden er groene LED-lampjes langs het fietspad moeten komen die aangeven of je sneller of langzamer kan fietsen en paaltjes met kettingen om te verhinderen dat voetgangers zomaar oversteken.

De gedeelde ruimte, of shared space moet ik oktober in gebruik worden genomen.