Start van hoofdcontent

Stad

nl

75 auto's te water op Zeeburgereiland

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 3 augustus 2015, 22.31 uur

Het Zeeburgereiland is deze hele week het domein van amfibievoertuigen. Wagens die zowel kunnen rijden als varen. Sinds 1987 verzamelen de liefhebbers zich in telkens een andere Europese stad en nu is het dus de beurt aan die van ons.

75 wagens en drie keer zoveel mensen, rijden en varen deze week door door de stad. Zo'n 'waterauto' ziet er vaak wel wat apart uit en dat trekt veel bekijks: 'Zelfs zo erg dat mensen bijna ongelukken veroorzaken op de snelweg. Ja je moet soms oppassen dat je niet van je sokken wordt gereden', vertelt een deelnemer van het evenement. 'Als we door de grachten varen en het leukste is dan dat we dan weer terugrijden op hetzelfde traject. Dan zien ze: he wat doen ze nu?'

Na wat voorbereidingen aan de kant is het moment aangebroken om het water op te zoeken en dan valt op dat de meeste amfibievoertuigen militair zijn. 'De eerste amfibievoertuigen zijn gebruikt in de oorlogen en destijds ontwikkeld, dit is een vaartuig dat ontwikkeld werd voor de landing in Normandië, om vanaf de schepen de bevoorrading te doen op de stranden', vertelt de eigenaar van de historische wagen.

Morgen overdag en donderdagavond vanaf acht uur varen alle 75 amfibiewagens door de grachten.