Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente soepel met fraudeboetes uitkeringen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 augustus 2015, 09.53 uur

Amsterdam heeft in 2013 en 2014 467 boetes gegeven voor bijstandsfraude, dat zijn er relatief gezien weinig. Bovendien zijn alle boetes herzien nadat bleek dat de fraudewet de streng was.

De gemeente Den Haag deelde in dezelfde tijd 1150 boetes uit en Rotterdam 2805. 'Rotterdam gaat er in de meeste gevallen van uit dat de mensen de kluit belazeren, in Amsterdam vermoeden we vaker dat mensen fouten maken', aldus verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart (SP) in dagblad Trouw. 'De boel belazeren doe je met een intentie. En intenties doen ertoe in het recht.'

In de fraudewet staat dat als mensen met een uitkering veranderingen in hun situatie niet op tijd doorgeven, ze het te veel ontvangen geld dat moeten terugbetalen. Daarbovenop komt een boete van honderd procent. De Centrale Raad van Beroep besloot vorig jaar dat de fraudewet te streng is.

'Op de vingers getikt'
Na de uitspraak herzag Amsterdam alle boetes. 'Als de overheid op de vingers getikt wordt, moet ze dat ook met terugwerkende kracht rechtzetten', vindt Vliegenthart. Ook hier is Amsterdam soepel, Rotterdam herzag 'slechts' 305 boetes.