Start van hoofdcontent

Stad

nl

Frans pakt overvaller: 'Hij had een paar schrammetjes, risico van het vak'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 augustus 2015, 21.31 uur

Een overvaller van de Albert Heijn op de Pieter Calandlaan in Osdorp kon maandag worden aangehouden dankzij klant Frans. We spraken met hem.

'Ik ging peuken en een blikje Red Bull halen, toen zag ik dat kassameisje met een mes in d'r nek, een of andere gozer zat om geld te roepen. Ik gooi mijn tas met boodschappen naar hem, hij was wat gedesoriënteerd maar hij blijft om geld vragen dus gooi ik nog wat naar hem. Toen kwam hij op mij af en maakte hij steekbewegingen met zijn mes. Ik kreeg hem buiten en daar kwam een andere man helpen. Hij gooide een rek in zijn nek.'

Mes
Frans blijft koel als hij ziet dat de overvaller het mes dat hij bij zich heeft wegstopt: 'Ik zie dat hij zijn mes wegstopt achter zijn broek. Dat mes kon ik pakken, waarop hij begint te rennen. Ik schop hem onderuit en toen viel hij op zijn gezicht. Was hij flink toegetakeld? Ik weet het niet, hij had wel een paar schrammetjes. Maar ja, dat is het risico van het vak toch? Had hij maar geen overvaller moeten worden.'

abc5media_video_0

Proportioneel geweld
De manier waarop Frans de overvaller heeft overmeesterd zal geen verdere gevolgen voor hem hebben. Een woordvoerder van de politie: 'De overvaller is verhoord. Er is geen aanleiding om verder onderzoek te doen naar de manier waarop de klanten de overvaller hebben overmeesterd.' De overvaller is ter plaatste behandeld aan zijn verwondingen. Willem Nijkerk, woordvoerder van het Openbaar Ministerie benadrukt dat er, als burgers ingrijpen bij een delict, sprake moet zijn van 'proportioneel geweld'. 

'In dit geval speelt mee dat de overvaller gebruik maakte van een mes. Dat is ernstig en dan mag een burger ook meer geweld gebruiken om de situatie te beëindigen', zegt Nijkerk erover. 'We zeggen niet tegen mensen: 'Duik er bovenop', want het is gevaarlijk, maar zo is het hier wel gegaan. Per geval wordt vervolgens beoordeeld wat proportioneel is, daar worden verschillende factoren in meegenomen'. 

abc5media_video_1

Getuigen
Na de overval maandag spraken we met twee getuigen die precies zagen wat er buiten gebeurde. Een van de getuigen is acteur Mimoun Ouled Radi, bekend van onder andere Shouf Shouf Habibi!.