Start van hoofdcontent

Stad

nl

TBS en 15 jaar cel voor doodsteken vrouw en neersteken passant die wilde helpen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 4 augustus 2015, 17.46 uur

Een 54-jarige man is veroordeeld tot TBS en 15 jaar cel voor een dubbele steekpartij vorig jaar in Zuidoost.

Op 22 juli vorig jaar stak de man in de Alfred Döblinstraat een vrouw en een man met een mes. De man stak de vrouw neer in een woning  waarna ze de straat op vluchtte. Daar ging de steekpartij verder en daar werd ook een omstander die hulp wilde bieden gestoken.

De 27-jarige vrouw overleed korte tijd later in het ziekenhuis. De man werd ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis waar hij aan zijn verwondingen kon worden behandeld. Na de steekpartij werd de verdachte aangehouden op aanwijzingen van getuigen.  

Geen noodweer

De verdachte heeft bij de rechter-commissaris verklaard op de bewuste dag bij het latere slachtoffer, met wie hij een vriendschappelijke relatie onderhield, te zijn langs geweest waarna ze ruzie zouden hebben gekregen. Volgens verdachte heeft hij zichzelf verdedigd toen de vrouw hem met een stuk laminaat begon te slaan en zou er dus sprake geweest zijn van noodweer. Maar dat strookt niet met het feit dat het bloedspoor dat in de keuken is aangetroffen op een plaats begint van waar de verdachte nog gemakkelijk de keuken had kunnen verlaten. Daarnaast hebben diverse getuigen verklaard de verdachte te hebben horen zeggen dat hij de vrouw zou doodmaken. Volgens het OM kon er dan ook geen sprake zijn geweest van een noodweersituatie.

Jaloers

Onvrede over de omgang van de vrouw met andere mannen is mogelijk het motief voor de steekpartij. De verdachte bevestigde dit na zijn aanhouding, maar heeft het bij de rechter-commissaris ontkend. Een getuige heeft aangeven dat verdachte jaloers was.

Kinderen getuige

De officier van justitie in haar requisitoir over de ernst van de feiten. 'Het ontnemen van iemands leven kent de hoogste strafbedreiging. De vrouw was slechts 27 jaar oud. Haar moeder, zusje, tante en verdere familie- en vriendenkring moeten verder leven met dit onherstelbare verlies. Het slachtoffer moest en zou dood. Ondanks dat zij de woning al fors bloedend verliet, is de verdachte haar achterna gegaan en heeft haar – terwijl ze niet meer in staat was zich te verweren – op straat nog meermalen gestoken. De feiten vonden op klaarlichte dag plaats en vele omstanders, inclusief kinderen, zijn hiervan getuige geweest.'

Dappere omstander

De officier noemde de man die geprobeerd heeft de verdachte te stoppen en vervolgens zelf werd gestoken ‘een dapper man’ die vervolgens zelf werd aangevallen. 'Het is bekend dat slachtoffers van dergelijke feiten vaak langdurig lijden onder de psychische gevolgen van zo’n schokkende gebeurtenis.'

Geen spijt

De verdachte was is vaker veroordeeld geweest en hij heeft geen spijt betoond. Alles afwegende kwam de officier tot een eis van vijftien jaar cel en TBS, ondanks het feit dat de verdachte geweigerd heeft mee werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. De rechter is hier dus in mee gegaan.