Start van hoofdcontent

Stad

nl

Curator: stad moet mogelijk gaan vooruitbetalen bij afbouw NZ-lijn

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 12 augustus 2015, 02.05 uur

De gemeente moet mogelijk vooruit gaan betalen bij de afbouw van de Noord/Zuidlijn.Volgens curator Louis Deterink kan dat een gevolg zijn als het installatiebedrijf Imtech failliet gaat.

Volgens Deterink is het vrijwel zeker dat Imtech binnenkort haar faillissement gaat aanvragen, dat gebeurt volgens hem vrijwel altijd als een bedrijf surseance van betaling aanvraagt, zoals Imtech vandaag deed. Zodra het bedrijf failliet is krijgen curatoren het voor het zeggen en gaat er gekeken worden of andere bedrijven bepaalde projecten van Imtech willen overnemen. 'De taak van de bewindvoerders is om al die projecten heel snel te inventariseren en te kijken welke projecten het waard zijn om afgemaakt te worden. Dan stuit het vaak op financiering, mankracht hebben ze. Wat vaak nodig is zijn extra investeringen om het af te maken, dus daar zullen ze overbruggingsfinancieringen voor nodig hebben', vertelt Deterink aan Nieuwsuur.

Lees ook: 'Situatie Imtech heeft directe gevolgen voor werkzaamheden Noord/Zuidlijn'

Opdrachtgevers zelf betalen
Als die overbruggingsfinancieringen er niet komen, dan zullen opdrachtgevers zelf vooruit moeten gaan betalen, zegt hij. Dat kan ook gelden voor een project als de Noord/Zuidlijn. 'De oplossing in praktijk is vaak dat opdrachtgevers vooruitbetalingen doen, om daarmee te kunnen zorgen dat een project kan worden afgemaakt.'

Of het daadwerkelijk zover gaat komen is nog maar helemaal de vraag. Na het faillissement zal moeten blijken of andere bedrijven een overbruggingsfinanciering willen verlenen voor het afbouwen van de Noord/Zuidlijn en dat wordt pas weer duidelijk nadat Imtech daadwerkelijk failliet is verklaard.

Vandaag werd bekend dat Imtech surseance van betaling heeft aangevraagd. Wethouder Pieter Litjens, verantwoordelijk voor de metrolijn, gaf al aan dat het dreigende faillissement zeker gevolgen gaat hebben voor de Noord/Zuidlijn.