Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rover: 'Storingen rond Schiphol nu echt onaanvaardbaar'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 13 augustus 2015, 13.04 uur

Reizigersvereniging Rover is helemaal klaar met de treinstoringen die Schiphol teisteren. Donderdagmorgen was de ochtendspits wederom urenlang ontregeld door een sein- en wisselstoring.

'Het is niet iets van de laatste tijd dat het zeker twee keer per week raak is', zegt Chris Vonk van de reizigersvereniging. 'De situatie daar is nu echt onaanvaardbaar.' Volgens Rover is het veiligheidssysteem rond Schiphol idioot. 'Nergens op de wereld worden er zulke hoge veiligheidseisen gesteld als hier. En dat schiet nu echt door.'

'De NS belooft al een tijd dat ze gaan kijken naar de brandsystemen in de tunnel. Die zijn te streng afgesteld. Meestal gaat het alarm alleen maar af door een beetje opstuivende zandkorrels. Dat is in 99% van de situaties het geval. En dat moet echt snel anders', aldus Vonk. 

'Vervelend voor onze reizigers'
Schiphol laat weten dat de NS en ProRail moeten zorgen voor een oplossing. 'Door de treinstoringen zie je hoe kwetsbaar het OV is. We hebben al vaker gezegd: er moet een alternatief komen. Bijvoorbeeld het doortrekken van de Noord/Zuidlijn', zegt een woordvoerder van de luchthaven. 

Voor zover bekend bij Schiphol heeft niemand donderdagmorgen zijn vlucht gemist door de treinstoring. 


ProRail bezig met oplossing
In een reactie laat ProRail weten druk te zijn met het oplossen van de problemen rondom Schiphol. 'We begrijpen dat zo'n storing veel impact heeft. We zijn in samenwerking met Schiphol en de NS bezig met het verminderen van de meldingen', zegt woordvoerster Anna Kodde.

Volgens de spoorbeheerder kwamen de afgelopen twee storingen door vastgelopen remmen bij een trein.