Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Ik denk dat iedereen de strandstoelen mee naar huis gaat nemen'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 15 augustus 2015, 22.22 uur

U heeft ze misschien al zien staan in een van de grote parken. Sinds vandaag staan er duizend rode strandstoelen in de stad. De stoelen zijn een initiatief van een reclamebedrijf in samenwerking met de gemeente.

Ook in Parijs en New York staan van dit soort strandstoelen. En er werd vandaag meteen massaal gebruik van gemaakt. Het is een ware rode zee van stoelen op het groene gras van het Museumplein. En ook in het Vondelpark kun je ze niet missen. De stoelen worden uiteraard meteen getest.

'Heerlijk. Het was een welkome verrassing, die stoeltjes', zegt iemand die zichtbaar geniet. 'De stoelen zitten heerlijk. Het is een hartstikke goed initiatief. We fietsten langs en we waren net in de speeltuin geweest en toen dachten we van: we gaan hier even uitrusten. Even lekker chillen', zegt een man met twee kinderen. 'Ik dacht dat ze het zelf hadden gehuurd, maar dat is dus niet zo', zegt een vrouw die haar 70e verjaardag viert. 'Iedereen zit hier op de stoelen. En hier in Amsterdam, dat is toch geweldig?'

Grote vraag is hoelang ze blijven staan in de publieke ruimte. De stoelen zijn namelijk vrij verplaatsbaar. Dus het risico dat ze worden gestolen blijft bestaan. 'Ik denk dat iedereen ze mee naar huis gaat nemen. Ik denk dat iedereen dat plan heeft, net als ik. Voor op dat hele grote balkon.' Maar voorlopig staan er nog genoeg en zijn ze nóg niet vies.

@AT5 met 1 minuut wachten zie ik al 8 stoelen ‘verplaatst’ worden ;-) #uitgangvondelpark pic.twitter.com/hBqSgoWbaS

— Daan / VideoLogic.nl (@VideoLogic) August 15, 2015