Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duo voor de rechter om moord, overvallen en bedreiging in Zuidoost

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 augustus 2015, 15.36 uur

Vandaag diende de zoveelste in een lange reeks pro forma-zittingen tegen Ismail L. en Jermaine W. Het tweetal wordt er van verdacht in de zomer van 2013 een spoor van geweld achter te hebben gelaten in Zuidoost.

De twee worden verdacht van poging tot moord, overvallen en bedreiging. Dieptepunt van hun gewelddadige reeks zou het doodschieten van de 31-jarige Somaliër Abdi Hussein zijn. Abdi kwam op 7 september om het leven nadat hij voor de flat de Haardstee werd beschoten.

Nu, twee jaar na de golf van geweld, is de zaak tegen L. en W. in een stroomversnelling terechtgekomen. Beide mannen wilden niet aanwezig zijn en ontkennen iedere betrokkenheid. 

Van straat
'Het gaat om een reeks gewelddadige delicten die in een paar maanden tijd is gepleegd. Er is écht buitensporig veel geweld gebruikt waarbij gericht is geschoten en de verdachten probeerden een enorme buit binnen te slepen', stelt persofficier Eveline Smit. 'Als uiteindelijk bewezen wordt dat deze mannen schuldig zijn is het belangrijk dat ze van de straat blijven'.

Persoonsverwisseling
Het motief voor de moord op Hussein is nog altijd een mysterie voor het OM. Er is geen enkele link tussen hem en de verdachten. Hussein paste die fatale avond op het huis van een kennis en droeg hij diens bodywarmer. Een persoonsverwisseling valt dan ook niet uit te sluiten. 'We hebben nog geen motief kunnen vaststellen. Dus ja, dan hou je de mogelijkheid over dat iemand op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was', aldus Smit. 

Lees ook: Vermoorde Somaliër mogelijk per ongeluk doodgeschoten 

Bewijs
Maar volgens de advocaat van Ismail L., Nancy Dekens, is het nog maar de vraag of het tot een veroordeling gaat komen. 'Het gebruikte wapen komt in verschillende zaken voor. Het is heel erg de vraag in hoeverre mijn cliënt aan dit wapen gekoppeld kan worden. Ik zie het bewijs niet'.

De inhoudelijke behandeling begint op 12 november en zal meerdere dagen in beslag nemen. Dan moet ook blijken wat precies de relatie is tussen de twee verdachten.

Martin Damen