Start van hoofdcontent

Stad

nl

Eis drie jaar na rit met automatische wapens

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 16.45 uur

Tegen de 47-jarige Cor van der T. is drie jaar cel geëist omdat hij in maart van dit jaar op de A1 bij Almere werd aangehouden met automatische vuurwapens en andere criminele uitrusting in zijn auto.

Justitie denkt dat hij wellicht bezig was met de voorbereiding van liquidaties, maar vroeg daar vrijspraak voor omdat er niet genoeg bewijs voor is.

De politie vond in de auto briefjes met informatie en foto's van drie mannen die in liquidatieonderzoeken voorkomen. Eén van hen was de Amsterdamse crimineel Baris Önder, die in april werd geliquideerd. De anderen waren Jason D. en Germaine Kenneth R.

Volgens justitie kan het zijn dat hij een liquidatie op de mannen voorbereidde, maar is het ook mogelijk dat hij de wapens aan hen wilde leveren. Daarom is er wel straf geëist voor verboden wapenbezit, maar niet voor het voorbereiden van de moorden. De gewelddadige liquidaties in de openbare ruimte de afgelopen periode hebben geleid tot onrust en gevoelens van onveiligheid. ,,De bestrijding van liquidaties en het daarmee gepaard gaande wapenbezit heeft dan ook hoge prioriteit.''

Van der T. wilde niet zeggen waarom hij deze spullen in zijn auto had. Hij beriep zich op zijn zwijgrecht. Eerder kreeg Van der T. tien jaar gevangenisstraf voor onder andere doodslag.