Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Tete en Riedewald voor het eerst bij Oranje

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 17.34 uur

Kenny Tete en Jairo Riedewald zijn voor het eerst opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal.

Bondscoach Danny Blind heeft de jonge verdedigers van Ajax uitgenodigd voor de komende interlands in de EK-kwalificatie tegen IJsland (3 september) en Turkije (6 september). De negentienjarige Tete en achttienjarige Riedewald braken dit seizoen door bij Ajax, waar ze een basisplaats veroverden.

Robin van Persie maakt ook deel uit van de eerste selectie van Blind, die onlangs Guus Hiddink opvolgde. Hij worstelde de afgelopen weken met klachten aan een bovenbeen maar speelde donderdag 67 minuten voor Fenerbahçe in de Europa League. De topscorer aller tijden van Oranje is niet meer de eerste aanvoerder van de nationale ploeg. Blind heeft Arjen Robben naar voren geschoven.

Anita terug, Veltman valt af
Vurnon Anita keert na vijf jaar terug bij het Nederlands elftal. Hij speelde voor het laatst mee op 7 september 2010 tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (2-1). Kenneth Vermeer, Virgil van Dijk, Joël Veltman, Paul Verhaegh, Marco van Ginkel, Nigel de Jong, Bas Dost en Jeremain Lens zijn niet opgeroepen. Zij maakten wel deel uit van de 31-koppige voorselectie.

Blind kan de komende interlands geen beroep doen op de geblesseerde Ron Vlaar, Jetro Willems, Jordy Clasie en Kevin Strootman. De 23 geselecteerde spelers melden zich maandag in Noordwijk in het trainingskamp van Oranje. Blind zal op die dag zijn selectie ook verder toelichten.