Start van hoofdcontent

Stad

nl

Philip en Marieke zamelden duizenden schoenen in voor vluchtelingen

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 28 augustus 2015, 19.32 uur

Veel mensen zijn betrokken bij het lot van vluchtelingen die, vaak na een barre tocht, het vasteland van Europa bereiken. Zo blijkt ook uit een initiatief van twee Amsterdammers.

Philip Brink en Marieke van der Velde waren vorige week op het Griekse eiland Lesbos, voor een documentaire over de vele vluchtingen die daar aankomen. Ze besloten zelf als vrijwilliger mee te werken om iets voor de grote groep mensen daar te doen. Door het gebrek aan professionele hulp op het eiland kwamen ze op het idee om schoenen in te zamelen.

En hier wilden nogal wat mensen gráág voor doneren. Via Facebook stroomden de reacties binnen en inmiddels worden er geen nieuwe schoenen meer aangenomen. 'Ik weet niet precies hoeveel het er zijn, ze moeten allemaal nog in dozen, maar het loopt zeker in de duizenden', vertelt Philip. 

Ook bijzonder; veel donateurs sturen een persoonlijke boodschap mee met de schoenen. 'Dit paar bijvoorbeeld', vertelt Marieke met een paar schoenen in haar hand. 'I hope you'll find safety, these are happy shoes, we love you'