Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds minder nieuwe allochtone agenten

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 augustus 2015, 10.20 uur

Het aantal instromende allochtone agenten in Amsterdam is sinds de invoer van de nationale politie dramatisch gedaald. Lag het percentage eerst nog tussen de 20 en 25, nu is nog slechts vier procent van de nieuwe agenten van niet-Nederlandse komaf.

Dat schrijft Het Parool. Om het aantal allochtone agenten weer omhoog te krijgen heeft de leiding van de Amsterdamse politie de werving naar zich toe getrokken. Dat zou nu al resultaat hebben: in de laatste wervingsronde had een derde van alle nieuwelingen een allochtone achtergrond. 

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg zegt dat er nu actief wordt gezocht via onder meer Facebook naar geschikte kandidaten. In de rechercheteams die onderzoek doen naar naar de oorlog in de Amsterdamse onderwereld zou slechts een enkele rechercheur van Marokkaanse of Turkse komaf zijn. In de onderwereldvetes werden al veel criminelen van Marokkaanse en Turkse origine geliquideerd.

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) pleit er zelfs voor dat alle vacatures voor nieuwe rechercheurs voorlopig alleen nog worden ingevuld door kandidaten van Marokkaanse of Turkse komaf.