Start van hoofdcontent

Stad

nl

Enquête financiën moet 'kijkje in de keuken' worden

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 augustus 2015, 22.36 uur

Komende week begint de raadsenquête naar de financiën van de gemeente. Aanleiding is ondermeer de blunder van de belastingdienst, die eind 2013 188 miljoen in plaats van 1,8 miljoen euro uitkeerde aan minima. Maar er zijn meer voorbeelden van misstanden rondom de gemeentelijke financien.

De enquetecommissie onder leiding van CDA-raadslid Marijke Shahsavari is al maanden bezig om alle dossiers te bestuderen. De onderste steen moet boven van de al jaren falende gemeentediensten.

In 2009 was het de beurt aan toenmalig CDA-raadslid Maurice Limmen, nu de voorzitter van CNV. Onder zijn leiding zocht de commissie uit hoe het zo fout kon gaan met de kosten van de Noord-Zuidlijn. 'Het middel van de enquête is juist bedoeld om eens een kijkje in de keuken te krijgen. En om duidelijk te krijgen waar het is misgegaan, hoe kon het nou misgaan?', legt Limmen uit. 'En als je die vraag op een eerlijke manier kan beantwoorden, dan help je echt de stad. En zo u wilt, de publieke zaak.' 

Kosten enquête
De raadsenquete naar de gemeentelijke belastingdienst kost maar liefst 1,9 miljoen euro. Goed besteed geld zegt Limmen. Er gaat immers om fouten met bedragen die het honderdvoudige zijn. 'Als het goed is gaan enquêtes over heel erg veel geld. In het geval van de Noord-Zuidlijn ging het zelfs over miljarden. Dan moet je niet al te knullig gaan doen over het geld dat je nodig hebt om dat goed uit te zoeken', meent Limmen.

Onderuit halen
Aan effectbejag door de ondervragers, wat je volgens Limmen vaak in de Tweede Kamer ziet, heeft hij een broertje dood. 'Wat je heel veel ziet, en zo wordt er ook vaak aangekeken tegen een enquête, is dat mensen voor de tv gaan zitten en denken: Eens even kijken of ze zo iemand goed onderuit kunnen halen". Maar dat is helemaal verkeerd. Want het doel van zo'n enquête is nou juist om mensen in alle openheid te laten vertellen over wat er echt is gebeurd.'

Vrijdag gaat de enquêtecommissie van start.