Start van hoofdcontent

Stad

nl

Meer bewaking op treinen en stations

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 29 augustus 2015, 21.23 uur · Foto: Flickr/Alfenaar

Internationale treinen en stations in Nederland worden scherper bewaakt. De Thalys vertrekt van Amsterdam Centraal. Politie en marechaussee gaan intensiever controleren. Dat zegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij praatte in Parijs met collega's uit acht andere Europese landen over maatregelen tegen terrorisme in treinen.

Nederland en België gaan ook vaker samen controleren in treinen. 'Intensivering van de veiligheidsmaatregelen past in het huidige dreigingsbeeld, maar moet de samenleving niet ontregelen', voegde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, er aan toe.

Aanleiding voor het overleg is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs vorige week vrijdag. Een man werd overmeesterd toen hij met een kalasjnikov en enkele messen uit het toilet kwam gestormd.

Lees ook: Gemeente gaat Thalys-helden bedanken

Volgens Van der Steur zal de verscherpte bewaking die al was ingesteld na de poging tot een aanslag in de Thalys nu verder worden voortgezet. Verder hebben de ministers afgesproken dat de betrokken landen beter informatie gaan uitwisselen en dat dit ook meer gestandaardiseerd wordt. Dat is nodig omdat voor de man die de aanslag wilde plegen wel gewaarschuwd was, maar hij niet tegengehouden werd.

Lees ook: Man die worstelde met Thalys terrorist is 'Amsterdammer'

Verder gaan de Europese verkeersministers bekijken of treinkaartjes op naam kunnen worden gesteld zodat verdachte personen beter uit de trein kunnen worden gehouden. Ook wordt de mogelijkheid van verscherpte controle op bagage onderzocht. De verkeersministers spreken daar in oktober over verder.

Bij de bijeenkomst waren behalve Van der Steur ook ministers aanwezig uit Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie was vertegenwoordigd.

Foto: Flickr.com