Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Enquêtecommissie financiën gaat 38 mensen verhoren

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 31 augustus 2015, 16.43 uur

De enquêtecommissie die het financiële beheer van de gemeente over de periode 2002 - 2014 gaat bekijken, gaat in totaal 38 mensen openbaar verhoren.

Personen die voor de commissie moeten verschijnen zijn onder andere de huidig minister van Sociale Zaken en oud-wethouder Lodewijk Asscher en huidig staatssecretaris van Financiën en oud-wethouder Eric Wiebes.

De commissie gaat onderzoek doen naar een periode waarin het financiële beheer van de gemeente met veel problemen verliep. Zo was er een miljoenenblunder waarbij er onterecht voor 188 miljoen aan woonkostenbijdrage werd uitgekeerd aan inwoners van de stad. Ook onderzoekt de commissie de hervormingen die nodig zijn bij de gemeentelijke instantie die toezicht houdt op de uitgaven van de gemeente.

De enquêtecommissie is al maanden bezig met haar onderzoek en bekeek al meer dan 15.000 documenten. Ook werden achter de schermen al bijna 50 betrokkenen gesproken.

De volledige lijst van de personen die voor de commissie moeten verschijnen:

oa oud-wethouders Asscher en Eric Wiebes op de lijst van ondervraagden, maar de commissie zegt niet op zoek te zijn naar een 'smoking gun'

— Menko Arends (@MenkoArends) 31 augustus 2015