Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA-baas Dymph van den Boom: 'We zijn nog niet klaar'

1 januari 1900, 00.19 uur · Aangepast 1 september 2015, 00.52 uur

Interim voorzitter Dymph van den Boom van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) denkt dat het nog wel even zal duren voordat de rust weer geheel is wedergekeerd op de universteit. Dat zegt ze in een interview met AT5 waarin ze vooruit blikt op het komende studiejaar.

'We zijn nog niet klaar, laten we dat voorop stellen. Wat we vorig jaar gedaan hebben is dat we goed naar elkaar hebben geluisterd. We hebben gezegd; wat speelt er nou eigenlijk, wat zou de agenda moeten zijn voor de komende tijd. Die agenda hebben we gemaakt. Dat is dat tienpuntenplan. Ik heb veel contact met de precommissie, waar de actiegroep in zit en de medezeggenschap in zit. Zo langzamerhand begint die agenda vorm te krijgen. Zo'n agenda heb je even tijd voor nodig om die door te werken. Mijn indruk is dat we daar met een constructieve manier mee bezig zijn.'

Ondanks dat er dus volgens Van den Boom hard wordt gewerkt aan een oplossing, blokkeerde vanmiddag toch een groepje van zo'n twintig studenten de Lutherse Kerk, waar de opening van het academisch jaar werd gehouden. De studenten protesteren omdat zij vinden dat er nog altijd weinig is veranderd de laatste tijd. De beloofde hervormingen na de Maagdenhuisbezetting zijn in hun ogen uitgebleven. Toch denkt Van den Boom dat het simpelweg wat meer tijd nodig heeft.

'Daarom zeg ik ook; het duurt nog even. Als ik het vergelijk met vorig jaar, ik zeg altijd; count your blessings, dan is het al een heel stuk rustiger geworden en de omvang van de groep is minder geworden. Het zal nog even duren voordat het helemaal weg is. Aan de andere kant zeg ik ook altijd, dit houdt ons ook scherp. Het betekent dat we er nog niet zijn en dat we met elkaar nog een weg te gaan hebben.'

Van den Boom nam afgelopen april het stokje over van Louise Gunning, die opstapte door het conflict dat leidde tot de bezetting van het Maagdenhuis.